Europeana biedt toegang tot meer dan 10 miljoen digitale objecten uit Europa ‘s musea, bibliotheken, archieven en audiovisuele collecties. Europeana beheert enkel een centrale index met alle metadata over deze digitale collecties. Om een gedigitaliseerd boek of en film te bekijken, maak je steeds gebruik van een link naar de website van de bewaarinstelling.

Hoe?

Hoe maak je je digitale collectie toegankelijk via de Europeana portal?

Om je digitale collectie toegankelijk wil maken via de Europeana portal hoef je geen contact op te nemen met Europeana zelf. Europeana werkt met partnerorganisaties die metadata van individuele bewaarinstellingen verzamelen of 'aggregeren'. Zo een aggregator verzamelt metadata over collecties uit een bepaalde sector of domein. Ze maakt die metadata uniform en stuurt ze vervolgens door naar de Europeana portal.
Wil je weten welke aggregator voor jouw collectie in aanmerking komt, maak dan gebruik van het volgende informatieformulier.

Voordelen?

Welke voordelen biedt het toegankelijk maken van je collectie via de Europeana portal?
  1. Europeana biedt een rijke presentatie van je collectie door niet alleen jouw collecties, maar ook verwante informatie te tonen uit andere landen en in andere media formaten. Door collecties uit heel Europa met elkaar in verband te brengen, opent Europeana nieuwe mogelijkheden voor sector-overschrijdend en interdisciplinair onderzoek.
  2. De hedendaagse internetgebruikers verwacht een geïntegreerde presentatie van zijn zoekresultaten: video’s en afbeeldingen bekijken, teksten lezen, geluidsfragmenten beluisteren – het gebeurt allemaal in dezelfde webomgeving. Gebruikers verwachten ook niet langer dat ze dezelfde zoekterm op verschillende websites moeten invullen om hun zoekresultaten te verzamelen. Europeana biedt een geïntegreerd zoekportaal voor cultureel erfgoed waar je met een zoekactie door verschillende soorten collecties uit heel Europa kan zoeken.
  3. Europeana maakt je metadata ook beschikbaar voor andere zoekmachines. Binnenkort zullen API’s beschikbaar zijn waarmee je verrijkte gegevens uit Europeana kan integreren in je eigen website.
  4. Door links naar je eigen website op te nemen in je metadata, creëer je ook extra webverkeer naar je eigen website.
  5. Een laatste, maar niet onbelangrijke motivatie om deel uit te maken van het Europeana netwerk is kennisoverdracht. Europeana werkt samen met deskundigen uit heel Europa en Amerika die werkpakketten leiden, presentaties geven op conferenties, workshops en seminaries organiseren. Deelname aan Europeana biedt je toegang tot informatie uit eerste hand van theoretici en praktijkmensen op het gebied van metadata standaarden, meertaligheid, semantische web, informatie-architectuur, gebruiksvriendelijkheid, geo-locatie, objectmodellering en vele andere onderwerpen.