Wat?
Enumerate is het vervolg op het NUMERIC project (2007-2009; zie: www.numeric.ws)

Het project wordt ondersteund door de Europese Commissie op het CIP ICT-PSP programma als een thematic network en loopt over een periode van drie jaar (2011-2013). Het wordt gecoördineerd door Collections Trust (UK).

Het hoofddoel van Enumerate bestaat erin om een betrouwbare baseline te ontwikkelen voor statistische data in verband met digitalisering, archivering en online ontsluiting van digitaal erfgoed. Het project zal inzicht bieden op het vlak van de grootte van digitale collecties, de kosten van digitalisering en digitale preservering, en ook over het gebruik van digitaal erfgoed. Enumerate wil de beschikbaarheid, de kwaliteit en de accuraatheid van statistische data verhogen. Hiervoor wil het project een structuur opzetten waarbij er i.s.m. de lidstaten (MSEG) een nationale coördinatie opgezet wordt om de gegevens te verzamelen.

Omdat de doelstellingen van dit project ook voor Vlaanderen relevant zijn, trad FARO toe als partner in het consortium. De informatie die Enumerate oplevert is o.a. van belang voor het 'cijferboek cultureel erfgoed' dat door het agentschap Kunsten en Erfgoed, FARO en het departement CJSM wordt gerealiseerd.

Projectwebsite: www.enumerate.eu

Wie?
Partnerorganisaties:
 • Collections Trust (project coordinator), Verenigd Koninkrijk
 • DEN - kenniscentrum digitaal erfgoed, Nederland
 • Stiftung Preussischer Kulturbesitz, Duitsland
 • Digibis, Spanje
 • FARO, België
 • Ministère de la Culture et de la Communication, Frankrijk
 • Österreichische Nationalbibliothek, Oostenrijk
 • National and University Library of Slovenia, Slovenië
 • National Széchényi Library, Hongarije
 • The European Library (gehuisvest door de Koninklijke Bibliotheek, Nederland)

Waar?
De aangesloten partners zijn afkomstig uit de volgende EU-lidstaten: België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Wanneer?
Looptijd: 01/01/2011 - 31/12/2013

Hoe?
Er zijn 4 werkpakketten in ENUMERATE:
WP 1 — People (Community Engagement)
The purpose here is to secure commitment from and engagement by the entire community of practice throughout Europe in order to strengthen the knowledge and policy planning on digital cultural services.
WP 2 — System (Survey methodology and implementation)
WP 2 will map the requirements for the effective collecting and harmonisation of statistical data about digitization and digital preservation activities in Europe. This mapping will reassess and refine the NUMERIC project methodology. The result will be a new set of tools and procedures for the proper handling of the ENUMERATE surveys.
WP 3 — Information (data collecting, analysis and reporting)
 • Test the surveying methodologies through case studies.
 • Implement the Core Survey in 2011 and 2013.
 • Implement the Thematic Survey in 2012.
 • Harmonize the data from all the surveys
WP 4 — Process (Project Management)
Waarom?
Het hoofddoel van Enumerate bestaat erin om een betrouwbare baseline te ontwikkelen voor statistische data in verband met digitalisering, archivering en online ontsluiting van digitaal erfgoed. Het project zal inzicht bieden op het vlak van de grootte van digitale collecties, de kosten van digitalisering en digitale preservering, en ook over het gebruik van digitaal erfgoed. Enumerate wil de beschikbaarheid, de kwaliteit en de accuraatheid van statistische data verhogen: “Currently, statistical data on Europe’s digital heritage is tentative and scattered at best. For the European Commission and many of the agencies and actors in the field of culture there is no consistent evidence base for making strategic decisions on investments in digitisation. ENUMERATE will bring about major improvements in the quality and availability of intelligence about digital heritage.”
Contact?

Jeroen Walterus (adjunct-directeur)
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw
Priemstraat 51
B-1000 Brussel
Telefoon: +32 (0)2 213 10 60
Fax: +32 (0)2 213 10 99
E-mail: jeroen.walterus@faronet.be